"Noua lege pe care o propunem elimină formulele de compromis existente în legea anterioară determinate de contextul politic în care a fost propusă asumarea, optând pentru soluţii clare şi radicale. De aceea are în integralitate la bază ceea ce s-a convenit la nivel politic, Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia educaţiei şi cercetare pentru societatea cunoaşterii. Pactul a fost semnat de toate partidele parlamentare şi de 22 de ONG-uri reprezentative, iar strategia a fost semnată de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice", a declarat Emil Boc, la dezbaterea privind noua Legea a educaţiei naţionale.
În opinia premierului, în procesul de pregătire preuniversitar trebuie să se pună accentul pe formarea de competenţe şi nu pe memorarea unor informaţii uneori nefolositoare.
"Ştim ce fac copiii noştri. Pleacă la şcoală cu un ghiozdan ce nu-l putem ridica în mână şi vin acasă ca mici roboţei şi reproduc informaţiile care le sunt predate, fără limită, la şcoala, nu au timp nici pentru familie, nici pentru alte activităţi extracuriculare şi pleacă a doua zi la şcoală obosiţi, alergând în permanenţă să satisfacă nevoia unui sistem educaţional care îi toarnă cu pâlnia în cap informaţii şi evaluează sec fără evaluare de competenţe ceea ce a memorat", a spus premierul.
Referitor la învăţământul universitar, şeful Guvernului a precizat că trebuie eliminate anumite criterii, cum ar fi cel al vechimei, cerut la evaluarea performanţei şi promovării cadrelor didactice, pentru că "performanţa nu are vârstă"'
"Această lege porneşte de la o soluţie corectă, bazată pe fapt şi duce la o reformă structurală a sistemului. Spune adio găştilor universitare, spune adio găştilor din învăţământ, pune accent pe performanţă şi toţi cei care au fost obişnuiţi cu apă călduţă, să treacă azi să vină mâine, salariile se plătesc, nu contează calitatea, aceştia t