„After-school-ul“ este o alternativă pentru îngrijirea copiilor după orele de clasă şi ar putea înlocui şi bonele, şi meditaţiile costisitoare. Părinţii şcolarilor renunţă la ideea angajării unei bone şi preferă, mai nou, să-şi înscrie copiii în programe de după-amiază, care îi costă mult mai puţin.
„O bonă m-ar fi costat minimum 1.000 de lei, dar, oricum, n-am încredere în cineva străin. Aici e cu alţi copii, se mai joacă. Mai bine decât un pedagog nici noi nu ştim să-i învăţăm", a declarat Adriana Pâlea, al cărei băieţel este în clasa I, la Şcoala Generală „Marin Sorescu" din sectorul 4 al Capitalei.
La un program „after-school" oferit de şcoala de stat, părinţii plătesc numai mâncarea, care îi costă aproximativ 200 de lei pe lună. În schimb, au siguranţa că îşi lasă copiii pe mâini bune, cât timp sunt la serviciu.
„Mă ajută foarte mult să-mi las fetiţa aici, unde socializează cu alţi copii, îşi face temele, se joacă", a spus Felicia Perian, mama unei eleve în clasa a II-a, la Şcoala Generală nr. 24 din Bucureşti.
Mâncare sănătoasă
Părinţii aleg meniul pentru copiii lor, astfel încât să fie variat, bogat în vitamine şi fără prăjeli. Cristina Prodanov ne-a povestit că Teodora, fetiţa ei din clasa a III-a, i-a spus, într-o zi, că mâncarea de la „afterschool" este mai bună decât acasă. „Îmi place mâncarea şi îmi place să dorm", ne-a spus Cristina, elevă în clasa a II-a.
Părinţii ţin cont dacă şcolile au inclusă mâncarea în programul de după-amiază. „Aveam o şcoală mai aproape de noi, dar n-am optat pentru că nu ofereau şi masă", ne-a spus Mihaela Păcureţu, care are un băieţel de 8 ani.
Lecţiile sunt gata
Părinţii preferă „şcoala după şcoală", şi nu bona, deoarece copiii lor îşi petrec timpul cu alţii de aceeaşi vârstă, se joacă şi fac lecţiile sub supravegherea învăţătoarei, care le poate explica pe înţelesul lor ceea ce