Guvernul Greciei trebuie să împrumute 15,5 miliarde euro până la sfârşitul lunii mai şi să demonstreze că poate menţine finanţele publice pe linia de plutire, pentru a nu risca o nouă criză de încredere pe pieţe după ce a obţinut sprijinul liderilor UE, transmite Bloomberg. Necesarul de finanţare al statului elen este apropiat de nivelul din primul trimestru, a declarat directorul agenţiei de administrare a datoriei publice, Petros Christodoulou. Dacă nu va reuşi să găse
Guvernul Greciei trebuie să împrumute 15,5 miliarde euro până la sfârşitul lunii mai şi să demonstreze că poate menţine finanţele publice pe linia de plutire, pentru a nu risca o nouă criză de încredere pe pieţe după ce a obţinut sprijinul liderilor UE, transmite Bloomberg.
Necesarul de finanţare al statului elen este apropiat de nivelul din primul trimestru, a declarat directorul agenţiei de administrare a datoriei publice, Petros Christodoulou.
Dacă nu va reuşi să găsească aceşti bani, Grecia riscă să intre într-o nouă rundă a crizei financiar-fiscale şi să fie nevoită să apeleze la mecanismul de ajutor elaborat de liderii UE la summit-ul de săptămâna trecută.
Nu există nicio garanţie că vor obţine bani ieftin
Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional s-au angajat să ajute la finanţarea deficitului bugetar al Greciei dacă statul rămâne fără variante de împrumut de pe pieţele financiare.
Promisiunea a determinat luni aprecierea euro pe pieţele asiatice şi a propulsat bursele de valori.
Premierul elen, George Papandreou, trebuie acum să decidă dacă vrea să aştepte scăderea randamentelor cerute de investitori pentru a împrumuta Grecia sau să încerce să atragă urgent bani, notează Bloomberg.
"Grecia are încă nevoie de o sumă mare de bani şi nu există nicio garanţie că o vor obţine ieftin. Este încă multă incertitudine şi vom şti şti dacă acest meca