Deşi guvernatorul băncii centrale susţinea că nu vrea „să îmbrâncească“ băncile să reia creditarea, BNR mai dă un semnal şi coboară dobânda-cheie la minimul istoric. Banca Naţională a redus ieri dobânda de politică monetară la 6,5%, în acord cu aşteptările analiştilor. Costul creditelor va coborî mai rapid, iar leul s-ar putea opri din apreciere.
După ce reducerile anterioare ale dobânzii-cheie (de la 8% în septembrie 2009 la 7% în februarie 2010 ) nu au convins băncile comerciale să taie prea mult din costul împrumuturilor, banca centrală a mai făcut ieri încă un pas. A redus dobânda de politică monetară cu încă jumătate de punct procentual, până la minimul istoric, de 6,5%.
Analiştii spun că decizia va determina o reducere mai rapidă a costului creditelor în lei, dobânzile practicate în prezent de bănci fiind aproape duble faţă de cea a BNR. „Este o mişcare care pune presiune asupra băncilor să reducă costul creditelor. Băncile au început deja să reducă, deşi unele o fac timid", explică consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.
Citiţi şi:
Cele 10 minciunele ale premierului Boc
Isărescu: Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele
Creditul de stat s-a dublat, cel privat scade. Cum comentaţi?
El spune că băncile comerciale vor tăia dobânzile cu 0,25 puncte procentuale, maximum 0,5. În prezent, împrumuturile acordate persoanelor fizice au dobânzi medii de 12,3% pe an pentru locuinţe şi de 15,2% pe an pentru nevoi personale fără garanţii, potrivit Conso.ro. Baltazar a adăugat că băncile se vor grăbi să reducă, chiar drastic, dobânzile plătite clienţilor la depozite.
Aprecierea leului, stăvilită
Decizia BNR va atenua presiunile de apreciere a leului în raport cu euro, după ce cursul de schimb a coborât săptămâna trecută până la minimul ultimului