Faţă de acum 20 de ani, bolnavii de diabet sunt mult mai bine trataţi. „Se fac progrese remarcabile în producerea de insuline şi se inventează terapii din ce în ce mai bune", spune medicul Cristian Serafinceanu, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", din Bucureşti.
Dacă în anii '80, bolnavii de diabet erau trataţi cu insuline animale (din extract de pancreas bovin sau porcin), în anii '90 au apărut primele insuline obţinute prin recombinare genetică. „Acum sunt două mari direcţii de dezvoltare în cercetare: pe de-o parte sunt producători care încearcă să creeze produse care nu se injectează, pe de altă parte sunt producători care încearcă să realizeze produse ce imită perfect acţiunea pancreasului, principalul producător de insulină din corpul uman", explică medicul Cristian Serafinceanu.
În ultimii ani s-au pus la punct insuline inhalatorii sau cu pompă, care îi scăpau pe pacienţi de injecţii. „S-a renunţat la acestea pentru că riscul de efecte adverse era mare. Deocamdată se merge tot pe metoda clasică", spune medicul. Dacă insulinele inhalatorii se aspirau pe nas, cele cu pompă erau implantabile în piele. „S-a incercat programarea lor cu ajutorul unor CIP-uri. Eliberau insulina când organismul avea nevoie de ea. Mecanismul de acţiune era însă destul de complicat, risca să se defecteze şi să facă mai mult rău pacientului", a explicat medicul. Tot din categoria „insulinelor deştepte" fac parte şi aşa-numitele insuline rapide şi lente. „Cele rapide se administrează înainte de masă şi ajung rapid în sânge, cele lente eliberează insulină pe parcursul întregii zile. O injecţie lentă şi trei rapide mimează cel mai bine patternul fiziologic", explică Cristian Serafinceanu.
„Alternative la insulină"
Dacă suferiţi de diabet de tip 2, antidiabeticele orale de clasă nouă şi insulinele vegetale vă pot ajuta o pe