Fructele din depozitele sigilate în timpul sezonului rece se vând în Postul Paştelui. Pomicultorii din Cireşoaia şi Braniştea scot merele la vânzare doar primăvara datorită preţului care s-a dublat peste iarnă.
Lăzi de mere mari, roşii şi galbene, au ocupat o bună parte din mesele Pieţei Decebal. Unele par culese acum direct din pom şi mirosul de la standul de flori din apropiere nici nu se mai simte în faţa aromei intense de măr: „au fost ţinute toată iarna în beciuri sub pământ, la Batoş, lângă Reghin. Proprietarii le-au păstrat în condiţii speciale şi le-au desigilat recent .Trebuie vândute repede pentru că în trei zile apar petele pe ele", explică o vânzătoare secretul merelor. Ultimele zile ale Postului Paştelui, dar mai ales cumpărăturile de Sărbători, au umplut pieţele agroalimentare. Şi merele sunt la mare căutare. Cumpărătorii sunt mulţumiţi pentru că preţurile sunt mai bune decât în supermarket, iar merele nu sunt de import. „Cumpăr din piaţă pentru că arată grozav şi ştiu că sunt din livezile noastre. Uneori cumpăr şi mai mici pentru că ştiu sigur că sunt netratate", explică Daniela Şanta, o bistriţeancă ce şi-a umplut două pungi cu mere.
Merele mici sau medii se vând chiar şi cu 1,5 lei kilogramul, preţ de negăsit în supermarket. În schimb merele mari din depozitele sigilate trec de 2 lei kilogramul şi ajung în unele zile chiar şi la 3 lei dacă este vorba de cele din specia Golden Delicios.
Merele din satul cireşelor pleacă la Cluj
Cultivatorii din Cireşoaia, dar şi din localităţile învecinate cum ar fi Braniştea sau Măluţ îşi vând şi ei producţia în Bistriţa. Pe lângă cireşe pomicultorii de aici cultivă intensiv şi merele, pe care le închid în depozite sigilate după toate regulile păstrării peste iarnă. „ Cultivatorii noştri merg şi la Bistriţa dar vând şi la Beclean, Dej, Gherla sau Cluj, unde ajung să dea merele chi