Primăria din Năvodari va consulta locuitorii, pe 23 mai, cu privire la amplasarea unei gropi de gunoi toxic. Aproape 4.000 de persoane au protestat, sâmbătă, împotriva construirii unei gropi de gunoi în localitatea Năvodari de către Ecological Center SA. Măşti şi costume de protecţie, pancarte pe care scria „Viaţă = ? euro", dar şi "Calapod (n.r. - fostul primar), de ce-ai semnat?", fluiere şi scandări împotriva transformării staţiunii copilăriei într-o groapă de gunoi. „Vrem oraş la mare, fără poluare", au cerut elevii. „Dacă nu sunt periculoase, de ce nu le amplasează la ei, în Italia?", s-a întrebat preotul Vasile Vasile de la Biserica Sf. Paraschiva din localitate. „Omoară de tot tabăra de copii, dacă vor face groapa de gunoi", a susţinut ex-consi-lierul PSD Marian Surdu, care a argumentat prin exemplul poluării din 1985, când 500 de copii aflaţi în vacanţă la Năvodari au fost intoxicaţi din cauza unui nor toxic de la fostul combinat chimic USAS. Pe parcursul mitingului, sirenele din oraş au urlat, în „semn de atenţionare civică", după cum susţinea primarul, iar clopotele bisericilor au bătut.
Semnături pe internet
"Se strâng semnături pe internet. Am început o acţiune juridică şi vom organiza un referendum pe data de 23 mai. Toate aceste acţiuni vor demonstra că nu s-a făcut dezbaterea publică pe care o necesită legea, dezbatere prin care să informăm ce impact va avea asupra mediului acest depozit", a declarat primarul Nicolae Matei (PSD).
La miting a participat şi senatorul PNL Puiu Haşotti. Edilul susţine că a dat fiecărui parlamentar constănţean câte o mapă cu toate informaţiile. Haşotti a spus că bătălia nu este încă pierdută şi că astăzi va depune o interpelare mi-nistrului Mediului, care are în vedere amendarea Legii costiere, în sensul interzicerii amplasării unor astfel de depozite la mai puţin de 10 kilometri de ţărmul mării. @N_