Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, i-a pupat sâmbătă mâna preşedintelui Libiei, controversatul colonel Muammar al-Gaddafi. Liderul Libiei din 1969, Gaddafi este apropiatul comunistului Hugo Chavez şi al liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad, ambii aflaţi în dizgraţia ONU.
Berlusconi s-a oprit sâmbătă, când a ajuns la summitul Ligii Arabe din oraşul libian Sirte, să vorbească puţin cu Gaddafi, după care i-a pupat mâna şi a plecat. Imaginile video cu gestul premierului italian au fost difuzate de Press Tv.
"Închinarea" lui Berlusconi este cu atât mai suprinzătoare cu cât Italia este partenerul Israelului, în timp ce Gaddafi susţine ideea musulmanilor potrivit căreia Israelul ar trebui să dispară de pe faţa pământului.
VIDEO Obama l-a umilit la Casa Albă pe premierul Israelului
Gaddafi şi Berlusconi au semnat la 30 august 2008 un tratat de cooperare istoric, prin care Italia s-a anagajat să dea Libiei 5 miliarde de dolari ca „reparaţii pentru perioada colonială". Teritoriul Libiei de astăzi a devenit colonie a Italiei în 1912 dar a fost eliberată în 1943, în al Doilea Război Mondial, de puterilor Aliate.
Libia a promis în schimb să dea Italiei mai mult petrol şi gaze naturale, mai ieftine decât cele ruseşti, să pună la punct programe împotriva imigraţiei ilegale către Italia şi să investească în companiile italiene.
Italia a presat apoi Elveţia să ridice o interdicţie de acordare a vizei pentru 188 de libieni.
La 11 iunie 2009, într-o vizită la Roma, Gaddafi a purtat în piept o fotografie cu arestarea „Leului Deşertului", Omar al Mukhtar, liderul gherilei libiene din anii 30, arestat şi spânzurat de trupele italiene în timpul ocupaţiei coloniale. Pe lângă faptul că a arborat fotografia în piept pentru a denunţa trecutul colonial al Italiei, colonelul Gaddafi a explicat că spânzurarea „leului deşertului" este la fel de importa