Firmele pot sa obtina fonduri europene pentru proiecte de investitii cu o valoare totala de pana la 3 mil. euro pentru infintarea de ferme de sturioni, salau, calcan, crustacee, fructe de mare.
De asemenea, se mai pot obtine bani pentru construirea sau amenajarea de centre de vanzare directa catre consumatorii finali in interiorul fermei de acvacultura, achizitionarea de mijloace de transport specifice, construirea de unitati de procesare a pestelui si capacitati de depozitare a pestelui si a produselor din peste.
Dosarele pot fi depuse in cadrul Programului Operational pentru Pescuit pentru cele doua linii de finantare lansate pe 26 martie de Directia Generala de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Pentru investitii productive in acvacultura (masura 2.1), alocarea financiara pentru acest apel de proiecte este de peste 35,9 mil. euro, in timp ce pentru investitii in procesare si marketing (masura 2.6), firmele au la dispozitie un buget de 21,4 mil. euro.
Microintreprinderile, "ntreprinderile mici si cele mijlocii trebuie sa contribuie cu 40% din valoarea eligibila a proiectului (cheltuieli care sunt decontate din fonduri europene), in timp ce intreprinderile mari, cu mai putin de 750 de angajati sau o cifra de afaceri mai mica de 200 mil. euro, contribuie cu 70% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile.
Una din conditiile impuse in cadrul acestor finantari se refera la faptul ca investitia inceputa cu ajutorul fondurilor puse la dispozitia intreprinzatorilor de catre UE sa fie finalizata in maximum 24 de luni de la semnarea contractului de finantare.
Proiectele din domeniul pescuitului si acvaculturii sunt monitorizate vreme de cinci ani. Monitorizarea se refera in principal la mentinerea activitatii pentru care s-au solicitat banii, fara a omite urmarirea activitatii in sine.
Dosarele de fi