Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric, şi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%. Reducerea dobânzii de politică monetară la 6,5% este aplicabilă începând de marţi, 30 martie. Banca centrală a reiterat că urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric, şi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Reducerea dobânzii de politică monetară la 6,5% este aplicabilă începând de marţi, 30 martie.
Banca centrală a reiterat că urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
Totodată, BNR a arătat că va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, în contextul realizării angajamentelor stabilite în acordurile cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale.
Se temperează presiunile de apreciere asupra leului
Decizia BNR a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici intervievaţi de Mediafax, care au previzionat că banca centrală va coborî dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.
Analiştii consideră că reducerea dobânzii de politică monetară va reprezenta un stimul puternic pentru reducerea mai rapidă a dobânzilor la credite şi