In fiecare an, zeci de mureseni ajung pe paturile spitalelor dupa ce mananca sau beau preau mult in perioada sarbatorilor.
Medicii recomanda cumpatare si evitarea exceselor alimentare, mai ales in cazul bolnavilor cronici.
Trecerea de la post la o alimentatie obisnuita poate da batai de cap celor cu probleme digestive. Asadar, cel mai bine este ca sa nu se infrupte in mancaruri cei care au tinut post, ci sa guste cate putin din toate. “Trecerea la o alimentatie mai abundenta caloric se poate solda cu o multime de repercusiuni pe plan metabolic. La cei cu diabet, hipertensiune, dislipidemii trecerea la o alimentatie bogata in grasimi animale poate sa duca la exacerbari a colesterolului, trigliceridelor, se pot produce pancreatite. Daca pacientul este dislipidemic si are un abuz de grasimi si de alcool, pancreatitele sunt boli foarte grave si se soldeaza si cu decese”, a declarat dr. Carmen Crisan, medic diabetolog la Centrul Clinic de Diabet, Boli de Nutritie de la Spitalul Clinic Judetean Mures.
Carnea de miel, preparata cat mai simplu cu garnitura de legume
Este recomandat ca alimentele din carne de miel sa fie consumate prudent, mai ales ca la masa de Paste, cand acestea vor fi asociate altor mancaruri bogate in grasimi si bauturilor alcoolice. De altfel, deoarece este o carne grasa, greu de digerat, medicii recomanda prepararea acesteia cat mai simplu, fiarta sau pe gratar, ci nu prajite mult in ulei. Iar la capitolul garnitura, o salata de legume, cat mai simplu gatita, este de preferat. Nutritionistii recomanda la masa de Paste sa fie mancate unul, cel mult doua oua. Totusi, “ouale ar trebui consumate la o distanta de maxim trei zile, nu de mancat zilnic cate doua oua”, sfatuieste dr. Adriana Cif, medic diabetolog la Centrul Clinic de Diabet, Boli de Nutritie de la Spitalul Clinic Judetean Mures. Daca masa contine si drob, ciorba si fr