Elevii din clasele I-VIII din învăţământul public şi privat vor primi zilnic mere începând din acest an şcolar. Pe lângă lapte şi corn, şcolarii vor mânca şi câte un măr. Experţii apreciază că acest program va încuraja consumul de fructe la copii.
Părinţii se bucură cel mai tare de acest proiect. „Fructele sunt foarte bune pentru copii. Fetiţa mea nu se prea omoară cu fructele şi avem mereu discuţii acasă. Poate că acum, când o să-i vadă pe colegii ei cum mănâncă mere, o să i se facă şi ei poftă", spune Angela Mihail, mamă. Micuţii sunt mai mofturoşi şi spun că ar prefera alte fructe. „Mie îmi plac bananele şi stugurii. Nu pot schimba merele cu altceva?", întreabă Antonia Mihail, elevă în clasa a III-a la şcoala nr. 45 din
Bucureşti.
Aproximativ 1.800.000 de elevi din clasele I-VIII vor primi zilnic mere, începând cu anul şcolar 2009-2010 şi până în 2013, în limita a 30 de bani pe elev. Programul „Fructe în şcoli" se desfăşoară la nivel european şi va fi aplicat până în anul 2013. „Scopul programului este de a crea obiceiuri sănătoase tinerilor, având în vedere cifrele care ne arată că obezitatea infantilă este în creştere. De asemenea, va fi stimulată producţia şi vânzarea de fructe", a spus Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Datele statistice arată că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali şi mai mult de 5 milioane dintre ei sunt obezi şi se aşteaptă ca acest număr să crească cu 400.000 în fiecare an. Doza minimă zilnică de fructe şi legume pe persoană recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 400 de grame, nerespectată însă de europeni, care consumă mult mai puţin. Nutriţioniştii recomandă ca mărul să nu fie consumat la aceeaşi masă cu laptele şi cornul.
Spuneţi-ne părerea dumneavoastră despre programul „Fructe în şcoli" la scoala@adevarul.ro sau la adresa: strada Fabrica de Glucoză nr. 21,sec