PROFIL
Născut. 22.03.1993, Deva
Educaţie. Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”
Familie. Singur la părinţi
Alexandru Lazăr a ajuns la liceul de muzică din două motive: pentru că e foarte talentat şi pentru că tatăl său este acordeonist, într-o formaţie deveană, deci moştenea atracţia spre lumea acordurilor. Povesteşte că întotdeauna la concursurile la care a participat a fost mare concurenţă, dar lui nu i s-a părut niciodată prea greu, pentru că era foarte frumos.
Serios şi motivat
„De mic am avut concurenţă, ceea ce nu a fost deloc rău. Primul meu concurs a fost, dacă îmi aduc bine aminte, la Sighetul Marmaţiei, iar în primii trei ani eram însoţit de unul dintre părinţi, la competiţiile care aveau loc în ţară”, a spus Alex, care e pasionat şi de muzica de cameră. După părerea lui, ca să ajungi un muzician şi un pianist de succes, trebuie să ai un profesor bun, aşa cum e Doina Ona, cea care îl pregăteşte pe el, şi să fii tu însuţi foarte serios.
Nu rareori se întâmplă ca Alex să exerseze chiar şi cinci ore pe zi, fără ca nimeni să-i spună că ar trebui să facă asta, ci din pură plăcere. Pe lista cu compozitorii săi favoriţi se regăsesc Rahmaninov, Liszt şi Enescu, iar dintre celelalte materii pe care le studiază la şcoală, Alex preferă engleza, istoria şi româna.
Când era în clasa a treia a ieşit din ţară la primul său concurs peste graniţe, o competiţie pentru tineri muzicieni, care s-a desfăşurat în Franţa şi a avut ocazia să vadă toată Coasta de Azur. „A fost un grup de şapte elevi, cei care am participat atunci, iar toţi au venit acasă cu medalii. A fost o experienţă foarte frumoasă: peste graniţe oamenii sunt mai relaxaţi şi se bucură mai mult de muzică decât publicul de la noi”, a mărturisit Alex.
Recital în Italia şi China
Acum doi ani a fost la un alt concurs, de data