Cercetătorii americani de la Spitalul de Pediatrie din Boston au identificat o nouă metodă de tratare a diabetului de tip II, prin modificarea mecanismului de funcţionare a celulelor atunci când bolnavul devine obez. Prin activarea artificială a circuitului celular, oamenii de ştiinţă au fost capabili să normalizeze nivelul sanguin al glucozei în cazul cobailor cu diabet şi obezitate severă - este concluzia unui studiu publicat în revista „Nature Medicine".
Epidemiologii ştiau până acum că obezitatea contribuie la declanşarea diabetului de tip II. Dr Umut Ozcan a prezentat faptul, că în cazul şoarecilor de laborator obezi, activitatea reticulului endoplasmatic (un sistem de membrane pe care sunt aşezaţi ribozomii, care conţin ARN, proteine, cantităţi mici de apă şi diferiţi ioni metalici) este dereglată, având ca efect direct supresia răspunsului organismului la insulină. Totodată, cercetătorii au demonstrat că o proteină de legătură, denumită XBP-1, este inactivă în cazul obezităţii, pentru că nu reuşeşte să interacţioneze cu un fragment proteic denumit p85, care mediază efectul insulinei prin scăderea nivelurilor glicemiei.
"Am descoperit că, în condiţii de obezitate, XBP1 nu poate ajunge la nucleul celular din cauza unui defect sever de sinteză la nivelul proteinelor chaperone" - susţine dr Ozcan, care a explicat că, prin creşterea nivelului fragmentului proteic p85 în ficatul pacientului obez, se produce o creştere semnificativă a activităţii proteinei XBP1, concomitent cu îmbunătăţirea toleranţei la glucoză şi reducerea nivelului glicemiei în sânge.
Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinţe clinice care afectează rinichii, ochii şi nervii. Prototipul de pacient cu diabet zaharat tip II îl reprezintă un pacient obez, adult, cu hipertensiune arterială şi dislipidemic (grăsimi crescute î