Director al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Alba din anul 1996, Nicolae Oneţiu îşi desfăşoară activitatea în cadrul asociaţiei de mai bine de trei decenii.
Profil:
Data naşterii: 14 octombrie 1957, comuna Horea, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Economie şi Sociologie Rurală din cadrul Şcolii Superioare de Afaceri Alba Iulia
Starea civilă: căsătorit, fără copii
Este vânător din anul 1980 şi se poate mândri cam cu toate trofeele faunei autohtone, exceptând ursul şi capra neagră. Pe peretele din spatele biroului are blana unui imens urs, printre primii o sută ca mărime, împuşcaţi în ţară. „Este cel mai mare urs capturat în judeţ până la ora actuală. A fost împuşcat în 10 decembrie 1984, la Gârda“, precizează Nicolae Oneţiu.
La vânătoare de mistreţi s-a întâlnit cu ursul
„Vânătoarea este o şcoală a curajului. Trebuie, în primul rând, să vrei, iar ca să vrei trebuie să înţelegi ce este vânătoarea. De aceea, de abia după un an de zile se dă examenul, perioadă de gândire, de adaptare, de îmbogăţire a cunoştinţelor. În acest an, îţi dai seama dacă merită sau nu merită să te faci vânător“, spune directorul.
Îşi aminteşte de două experienţe primejdioase trăite la vânătoare. Era în zona Gârbova, la vânătoare de mistreţi, şi şeful de grupă l-a atenţionat că în apropierea standului în care se afla a fost semnalat în urmă cu doi ani un urs. Nicolae Oneţiu trebuia să fie foarte vigilent, pentru că nu putea împuşca ursul (animal ocrotit de lege). În cazul în care sălbăticiunea ar fi apărut, era nevoit să-şi semnaleze sonor prezenţa pentru a o îndepărta. „În condiţii normale ursul nu atacă, frica de om e ancestrală“, precizează vânătorul. Şeful de grupă a făcut bine că l-a atenţionat, pentru că după 45 de minute a apărut o ursoaică cu pui. „Din capul locului am văzut că-i urs, nu mis