România se menţine în martie pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de încrederea populaţiei şi companiilor în economie, cu toate că percepţia s-a îmbunătăţit, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE). Astfel, indicele prin care CE măsoară încrederea populaţiei şi companiilor în economie a crescut în cazul României de la 80,9 puncte în februarie la 82,3 puncte în martie. Indicele încrederii în industrie a avansat cu un punct, iar cel referi
România se menţine în martie pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de încrederea populaţiei şi companiilor în economie, cu toate că percepţia s-a îmbunătăţit, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).
Astfel, indicele prin care CE măsoară încrederea populaţiei şi companiilor în economie a crescut în cazul României de la 80,9 puncte în februarie la 82,3 puncte în martie. Indicele încrederii în industrie a avansat cu un punct, iar cel referitor la servicii a urcat cu trei puncte. Indicii pentru consum şi comerţ cu retail au crescut cu câte două unităţi, în timp ce indicatorul privind sectorul construcţiilor a scăzut cu un punct.
Singurele state din UE în care indicele are valori mai mici decât ale României sunt Cipru (80 de puncte) şi Grecia (69,6 puncte).
La nivelul blocului comunitar, încrederea în economie a avansat de la 97,6 puncte în februarie la 99,6 puncte în martie. Statele cu cele mai ridicate valori ale indicelui sunt Suedia (111,5 puncte), Danemarca (110 puncte) şi Belgia (103,2 puncte).
Încrederea în economie a crescut în majoritatea statelor Uniunii, notează CE. Dintre membrii cu economii mari, Germania a raportat cel mai mare avans al indicelui (3,4 puncte), în top urmând Polonia (2,7 puncte), Marea Britanie (2,6 puncte) şi Olanda (2,4 puncte). În Franţa şi Spania indicatorul a urcat moderat (cu 1,4 unităţi), iar în Italia a scăzut cu