Şoferii pietreni merg mai des decât ar trebui să-şi cureţe maşinile încărcate de pulberi. Praful ajunge în plămânii pietrenilor, dar şi pe maşinile acestora. Cele 13 spălătorii auto abia mai fac faţă comenzilor.
Sufocaţi de praful omniprezent, care s-a ridicat deasupra oraşului după uscarea stratului de material antiderapant, proprietarii de maşini fac coadă la spălătoriile din oraş.
Patronii acestora îşi freacă mâinile de bucurie căci afacerile merg ca pe roate. În timp ce alte firme dau oameni afară, aceştia caută să facă noi angajări.
Rubricile de la mica publicitate sunt pline de anunţuri în care persoane cu sau fără experienţă sunt binevenite să lucreze la curăţatul maşinilor. „Am dat anunţ că angajăm încă opt persoane. În această perioadă am avut foarte mult de lucru. Chiar nu ne aşteptam la acest val în timpul primăverii“, a spus Tudor Firezar, patronul unei spălătorii.
Angajaţii acestuia n-au nicio clipă de răgaz. „Avem prima tură care vine la ora 7.00 dimineaţa şi cea de-a doua, care vine la 15.00. Nimeni nu are pauză“, a mai spus Tudor Firezar.
Pietrenii spun că s-au săturat de antiderapant. „Nu numai că-ţi murdăreşte maşina, dar praful îţi intră în ochi, în haine, în casă. Şi cei de la Salubritas, cu măturoaiele lor, mai mult îl agită decât îl curăţă“, se plânge Marius Cătană, agent de vânzări.
Praf peste limita UE
Reprezentanţii Agenţiei de Mediu avertizează pietrenii că deja au inhalat un aer în care concentraţia prafului a depăşit limita normalului. „În 2010, cea mai mare concentraţie s-a înregistrat pe 24 martie: 32 de micrograme de pulberi“, a spus Teodora Sârbu, de la Agenţia de Protecţia Mediului Neamţ.
Cei de la Salubritas spun că mai au de lucru până să scape oraşul de praf. „Abia de la începutul acestei săptămâni s-a început măturarea manuală a zonelor importante din o