Compania, care a preluat în martie 2008 fabrica de automobile din Bănie, solicită restituirea unor taxe vamale în valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari din perioada decembrie 2007-decembrie 2008.
La începutul lui martie, în timp ce în Parlament încă se afla proiectul de lege privind acordul de garanţie a împrumutului de 400 de milioane de euro pe care Ford vrea să-l contracteze la Banca Europeană de Investiţii, dosarul 3163/63/2010 era înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Compania Ford cheamă în judecată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), Direcţia Tehnici de Vămuire şi Control Vamal din cadrul ANV, precum şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova din cadrul ANV. Pe scurt, instituţiile statului care pot să anuleze actul administrativ prin care Ford a plătit taxe vamale în valoare de 11 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de dolari) pentru importuri de subansamble şi piese pentru cutii de viteză din perioada decembrie 2007-decembrie 2008.
Ford s-a trezit prea târziu
Reprezentanţii Vămii spun că Ford se înşeală crezând că poate obţine în instanţă restituirea unor sume plătite în urmă cu doi ani. Aceştia susţin că Ford putea solicita la vremea respectivă un regim preferenţial, scutit de taxe, pentru importul pieselor, însă nu a făcut-o. „Ford a înregistrat importurile cu regim definitiv şi, ca atare, au fost obligaţi la plata unor taxe vamale. Le puteau înregistra sub regim preferenţial, ca perfecţionare activă, aşa cum o mai făcuseră de 16 ori înainte, dar nu puteam noi să le spunem asta pentru că ar fi însemnat încălcarea conduitei. Nu pot să învăţ pe cineva cum să eludeze taxele vamale”, a spus Dan Matei, director coordonator în cadrul Direcţiei Regionalepentru Accize şi Operaţiuni Vamale . Potrivit acestuia, Ford avea dreptul să solicite î