Procesul în care Maria Schutz, vicepreşedintele PSD Dolj, este judecată alături de alte persoane pentru înşelăciune, se întoarce laTribunalul Bihor, după un an de la suspendarea judecării pe fond, după ce Curtea Constituţională a respins, în 23 martie, excepţia de neconstituţionalitate.
CCR a respins, în 23 martie, excepţiile de neconstituţionalitate ale articolului 300 din Codul de Procedură Penală, articolului 215 alineat 5, raportat la articolul 146 din Codul Penal şi articolului 13 alineat 1 indice 2 din OUG 43/2002, privind Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi prevederile articolelor 80-88 din Legea 304/2004, privind organizarea judiciară, ridicate de inculpaţii din dosarul Mariei Schutz.
În consecinţă, procesul în care Maria Schutz, împreună cu Mihai Ciobanu, Corneliu Popa şi Ion Dascălu au fost trimişi în judecată în 2007 pentru înşelăciune, se va întoarce la instanţa de fond, adică Tribunalul Bihor, pentru continuarea judecăţii. Procesul a fost suspendat în urmă cu un an, în aprilie 2009, când s-au ridicat excepţiile de neconstituţionalitate şi a fost trimis la Curtea Constituţională.
Din decembrie 2007, când procurorii DNA au trimis dosarul în instanţă, până în aprilie 2009, când dosarul a fost suspendat şi trimis la CCR, procesul nu a fost judecat pe fond, acesta fiind amânat de fiecare dată din cauza unor vicii de procedură sau pentru că inculpaţii au cerut termene pentru angajarea unor apărători.
Potrivit comunicatului trimis de DNA în 2007, Maria Schutz, manager al mai multor societăţi agricole din judeţele Dolj, Bihor şi Braşov, a fost trimisă în judecată pentru trei infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată, Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S) - pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe