După ce acum un an au mizat pe euro, acum marii jucători pariază pe moneda naţională
Aceştia aşteaptă cursul euro/leu mai jos, considerând că aprecierea pe termen scurt va fi amplificată de intrarea banilor de la UE şi din emisiunea de eurobonduri
Dacă în 2008 şi la începutul lui 2009 Banca Naţională a României a avut bătăi de cap cu presiunile de depreciere a monedei naţionale, acum situaţia s-a inversat total. Climatul pozitiv din pieţele financiare şi revenirea interesului investitorilor pentru activele riscante a determinat schimbarea tendinţei pe termen scurt a cursului euro/leu, marii jucători adoptând poziţii inverse. Aportul de valută al băncilor care au operat majorări de capital a accentuat această mişcare, în pofida faptului că în piaţă există un consens potrivit căruia la actualul nivel moneda naţională este supraevaluată.
Acest lucru nu îi împiedică însă pe instituţionali să încerce forţarea cursului către pragul psihologic de patru lei pentru un euro, mizând că vor putea marca profituri importante în momentul în care vor intra în piaţa valutară sumele de euro din a doua tranşă de la Comisia Europeană şi din emisiunea de eurobonduri derulată recent cu succes de Ministerul de Finanţe. Din punct de vedere tehnic, cursul euro/leu se află
într-un moment critic, testând o linie de trend multianuală importantă. În cazul în care aceasta va fi depăşită, tendinţa de apreciere a monedei naţionale pe termen scurt ar putea continua, speculatorii putând viza chiar şi o coborâre sub nivelul de 4 lei pentru un euro.
Finele lui 2008 şi începutul lui 2009 nu au fost de bun augur pentru moneda naţională. Pierderea întregului câştig al economiei din 2008, datorită a trei campanii electorale succesive, în primul rând, în plan secundar aflându-se criza economică mondială, schiţau un viitor aproape negru pentru leu.
Scenariile catastr