93 la sută din românii intervievaţi consideră corupţia „o problemă majoră în ţară. În România, mita a ajuns la valoare de monedă de schimb. „Plătim lucruri şi servicii din obişnuinţă, nici măcar nu trebuie să ni se mai ceară", consideră sociologul Vasile Dâncu. Pe de altă parte, un studiu al Institutului Român de Evaluare şi Strategie, condus de Vasile Dâncu, relevă că românii îşi dau seama de cât de coruptă este ţara lor, pentru că din punctul de vedere al percepţiei populaţiei ne situăm puţin deasupra ţărilor africane.
Potrivit studiului, 93 la sută din români consideră corupţia „o problemă majoră în ţară", iar trei sferturi din populaţie consideră că poliţiştii, magistraţii şi funcţionarii publici îşi folosesc puterea pentru obţinerea unui câştig personal. Cei mai mulţi români declară însă că li s-a cerut sau s-au aşteptat să li se ceară mită de către cei care lucrează în domeniul sanitar, aşa că medicii reprezintă categoria socială percepută drept cea mai coruptibilă, alături de politicieni.
Şpagă reciprocă
„Corupţia a intrat în peisajul reciprocităţii, a devenit o metodă şi o formă de schimb social: oamenii plătesc servicii sociale suplimentar, fără să li se ceară, s-a creat deja o cutumă a corupţiei", a afirmat Vasile Dâncu. Acesta explică că România nu se află chiar pe cel mai prost loc în Indicele de Percepţie a Corupţiei (CPI), alături de ţări din Africa, dar că se situează totuşi la coada Europei.
„Corupţia este dezintegratoare pentru identitatea socială şi naţională, acuitatea percepţiei ei arată că dispare solidaritatea colectivă într-un mercantilism al schimbului social. Dacă ne uităm doar la percepţia socială, atunci nu suntem Land of Choice, ci Land of Corruption", a declarat Vasile Dâncu. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.769 de indivizi de peste 18 ani. Chestionarul a fost aplicat în p