Presa economică scrie despre achiziţiile de păduri şi terenuri agricole de către străini, costurile ascunse ale vacanţelor de Paşte şi câţi bani a rătăcit Administraţia Publică. Printre alte subiecte, întreprinzătorii cer amânarea plăţii anticipate a impozitului pe profit, iar "Melrose" negociază cu autorităţile intrarea în afacerea Sterling din Marea Neagră.
Investitorii străini cumpără păduri pe bandă rulantă
Firmele străine au accelerat în criză achiziţiile de terenuri agricole şi păduri. Până acum au cheltuit peste 500 mil. euro. Străinii au între 3 şi 5% din suprafaţa agricolă a României, potrivit ZF. Achiziţiile au fost derulate extrem de discret, puţini fiind cei care au anunţat deţinerile avute sau sumele de bani plătite pentru acestea. În ultima perioadă, cei mai activi cumpărători au fost cei de păduri, străinii controlând peste 100.000 de hectare în toate zonele ţării, investiţiile depăşind 300 mil.
Ce costuri ascunse au cele mai ieftine vacanţe externe de Paşte?
Tariful final al vacanţelor externe ieftine de Paşte este mai mare decât cel declarat de agenţiile de turism. Diferenţa de preţ se găseşte în costul taxelor de aeroport, al taxelor de transfer, în transportul local, bacşişuri (în anumite destinaţii obligatorii) sau taxele pentru vizitarea obiectivelor turistice din programul călătoriei.Preţul final al celor mai ieftine circuite de Paşte în Israel este, în medie, cu 180 de euro mai mare decât cel afişat explicit de agenţiile de turism, potrivit Money.
10 mld. euro - bani rătăciţi de Administraţia Publică
În urma acţiunilor de verificare realizate anul trecut, Curtea de Conturi a constatat abateri în valoare de 10,16 miliarde de euro (43 de miliarde de lei), sume datorate bugetelor publice. Din această sumă, 41,64 miliarde de lei au reprezentat abateri cu caracter financiar-contabil, cu alte cu