Fondurile de investitii au devenit interesate de achizitii de terenuri forestiere si agricole si sunt dispuse sa ia peste 5.000 de hectare, dupa ce alti investitori au in proprietate deja sute de mii de hectare.
"Investitiile in paduri sunt dintre cele mai sigure si de aceea exista o cerere importanta. Am fost contactati de fonduri de investitii care vor sa intre si sa cumpere paduri. In general se merge pe achizitii de la 5.000 de hectare in sus", a spus Vlad Cirjan, avocat partener al casei de avocatura Gilescu&Partenerii CHSH.
El a adaugat ca unele dintre aceste fonduri vor sa cumpere terenuri agricole pe care sa planteze plop si salcie pentru biomasa.
Preturile terenurilor pe piata locala sunt extrem de reduse comparativ cu statele din Occident, unde un hectar de teren agricol poate fi si de zece ori mai scump, iar cel de paduri de cinci ori.
"Problema in Occident nu e pretul, ci faptul ca nu sunt disponibile terenuri de calitate. Preturile nu au scazut in criza (in Romania - n.red.). Poate ca nu mai sunt atat de multe tranzactii, insa cele care se fac se incheie la un nivel asemanator", a spus Cirjan.
El adauga faptul ca exista posibilitatea ca acesti investitori sa revanda dupa o perioada de timp si ca sunt cativa care cumpara hectar cu hectar si apoi compacteaza.
"Se castiga destul de multi bani"
Investitiile in paduri sunt profitabile pentru ca in primul rand se obtin venituri atat din exploatarea lemnului, cat si dintr-o eventuala revanzare a lotului dupa o perioada de exploatare, pe fondul unei piete imobiliare in crestere.
Astfel, intr-un an se pot exploata 5 metri cubi de fag si stejar si 7 metri cubi de rasinoase, iar la un lot de 1.000 de hectare intr-un an se pot exploata 5.000 de metri cubi de fag si stejar si 7.000 de metri cubi de rasinoase. Cel mai ieftin lemn, cel de foc, se vinde cu 70 de euro metrul