Aprecierea monedelor tarilor din Europa Centrala si de Est, cea mai puternica fiind cea de 18% inregistrata de zlotul polonez din 30 martie anul trecut, ar putea amana deciziile de inasprire a politicilor monetare si prelungi ciclurile de relaxare, in conditiile in care strategii incearca sa limiteze avansul ratelor de schimb, declara oficialii JPMorgan Chase & Co. , citati de Bloomberg.
"Ne asteptam la o continuare a procesului de apreciere", a declarat Miroslav Plojhar, economist in cadrul JPMorgan. Acest lucru "incetineste inflatia si ii face pe bancherii centrali mai putin agresivi. Riscul este ca ciclurile de reducere a dobanzii de politica monetara din Romania si Ungaria sa fie mai profunde si ca ciclurile de majorare a ratelor din Polonia si Cehia sa fie initiate mai tarziu".
Zlotul, forintul, leul si coroana ceha sunt asteptate sa se aprecieze in continuare in acest an pe fondul imbunatatirii balantei conturilor curente ale acestor tari si pentru ca ratele de schimb nu reflecta inca potentialul de crestere al regiunii, a declarat Plojhar. Monedele celor patru state ale UE sunt de asemenea sustinute de soliditatea fiscala a acestora comparativ cu situatia din Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania, spune analistul. Astfel, bancile centrale din regiune nu au alta alternativa decat sa-si bazeze deciziile pe miscarea ratelor de schimb.
"La intrebarea daca bancherii centrali determina miscarea monedelor sau invers, raspunsul este ca bancherii centrali reactioneaza mai mult la evolutia monedelor", declara Plojhar.
Cehii ar putea amana majorarea dobanzii de la 1% pana in primul trimestru al anului viitor, iar Polonia nu le va majora probabil de la 3,5% pana in ultimele trei luni ale acestui an. Ungaria ar putea continua reducerea dobanzii de politica monetara la 5% sau mai putin, iar Romania ar putea merge pana la 5%.
Aprecierea monedelo