Minim istoric al dobânzii-cheie : Banca Naţională a României a redus până la 6,5% dobânda de referinţă, în funcţie de care se orientează şi băncile comerciale când îşi fixează dobânzile la creditele şi depozitele în lei. Este a treia oară în acest an când dobânda de politică monetară scade cu câte 0,5 puncte procentuale. Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel spune la RFI că efectul dorit de banca centrală nu va fi obţinut decât gradual.
Minim istoric al dobânzii-cheie : Banca Naţională a României a redus până la 6,5% dobânda de referinţă, în funcţie de care se orientează şi băncile comerciale când îşi fixează dobânzile la creditele şi depozitele în lei. Este a treia oară în acest an când dobânda de politică monetară scade cu câte 0,5 puncte procentuale.
Tot luni, 29 martie, un raport al ING Bank arată însă că bancherii nu numai că nu şi-au redus şi ei dobânzile la creditele în lei, dar le-au şi mărit.
Analistul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko explică la RFI că băncile se tem în continuare să crediteze populaţia, pentru că economia e departe de a-şi fi revenit.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel (audio) spune la RFI că efectul dorit de banca centrală nu va fi obţinut decât gradual, pe măsură ce economia îşi va reveni şi spectrul şomajului nu îi va mai descuraja pe români să se împrumute.
"Cred că ar conta foarte mult sentimentul consumatorilor, iar aici evident, o creştere în continuare a ratei şomajului, scăderea venitului disponibil nu cred că este de natură să încurajeze consumatorii să se împrumute mai mult în această perioadă, cred că din contră, se vor concentra să economisească mai mult", declară Anghel.
"Oricum, acest semnal pe care Banca Naţională l-a transmis, pentru că probabil nu va fi singura reducere, vom mai vedea reduceri în perioada imediat următoare şi atunci acest semnal imediat se transmite în pi