În faţa pericolului de a-şi pierde locuinţele, unii români aleg să le vândă la preţuri cu mult sub cele practicate pe piaţă. Situaţia economică dificilă a condus la apariţia unui nou tip de oportunişti şi anume a „vânătorilor de datornici“, aşa cum sunt ei numiţi de unii agenţi imobiliari.
„Particular, vând apartament cu două camere, zona Doamna Ghica, confort I, decomandat, situat în bloc construit în 1990, suprafaţa 65 de metri pătraţi, îmbunătăţiri, loc de parcare, preţ 50.000 de euro". Aşa sună un anunţ care, chiar şi în condiţiile scăderilor semnificative de preţuri din ultimul an, reprezintă o oferta foarte ieftină, ideală pentru oportuniştii care dispun de lichidităţi şi caută astfel de situaţii.
Motivul unui preţ atât de mic este simplu: proprietarul apartamentului a devenit şomer şi nu-şi mai poate plăti rata aferentă unui credit ipotecar. „Mi-am făcut nişte calcule din care reiese că, dacă ajung în imposibilitate de plată, banca îmi ia casa, o vinde la licitaţie, se acoperă creditul, iar eu rămân cu o sumă nesemnificativă. Nu pot decide eu suma de tranzacţionare, iar banca este interesată doar de recuperarea creditului, nu şi să-mi asigure mie o altă locuinţă", explică proprietarul.
Acesta mai spune că, dacă reuşeşte să identifice un client, va avea posibilitatea să ramburseze creditul, în valoare de aproximativ 17.000 de euro, iar cu diferenţa de bani să-şi achiziţioneze o casă ieftină în apropierea Capitalei.
Pe de altă parte, el recunoaşte că preţul cerut este cu mult sub cel al pieţei. O locuinţă cu caracteristici similare are un preţ de strigare de cel puţin 65.000 de euro, chiar şi în condiţiile actuale, însă proprietarul spune că „o situaţie disperată cere măsuri disperate".
Datornicii, prinşi între bănci şi oportunişti
O astfel de situaţie ingrată este speculată frecvent de oportuniştii aflaţi în căutare de chilipi