În cetatea italiană a modei, edificiile milenare constituie decorul în care localnicii îşi etalează vestimentaţia avangardistă. Capitala Lombardiei, regiune din nordul Italiei, se poate lăuda cu o istorie pierdută în timp cu câteva sute de ani înainte de Hristos.
Amplasat în mijlocul văii râului Po, oraşul cosmopolit a dovedit o abilitate uluitoare de a se reînnoi permanent, fiind reconstruit din temelii de trei ori de-a lungul impresionantei sale istorii.
În peisajul internaţional modern, Milano are reputaţia unei cetăţi cosmopolite. Este o capitală a modei, alături de Paris, New York şi Londra, deci un oraş scump, sofisticat şi cu o economie puternică. Figurează în lista celor mai scumpe oraşe din lume. Este, probabil, cel mai bogat oraş al Italiei, rol câştigat şi menţinut cu greu, şi al doilea ca mărime, după Roma. Se spune că la Milano nu ai nevoie să mergi la o paradă de modă ca să vezi ce se poartă, ci e suficient să faci o plimbare pe stradă şi vei afla, întrucât locuitorii frapează prin stilurile vestimentare avangardiste pe care le etalează.
„Dezinvoltura" e cuvântul-cheie
Înstăriţi şi cosmopoliţi, milanezii se bucură de o reputaţie de oameni de afaceri de succes, ceea ce se vede în viaţa de zi cu zi. Asta însă nu-i împiedică să-şi trăiască viaţa cu dezinvoltură şi cu respect pentru mediul înconjurător.
Nu mică ţi-e mirarea să vezi doamne şi domnişoare, îmbrăcate în pretenţioase costume sau rochii, pe tocuri înalte, dând din pedalele unei biciclete, majoritatea având montate în spatele şeii sau în faţa ghidonului coşuri de cumpărături. Pentru milanezi e ceva normal. În plin centrul oraşului, maşinile sunt puţine, dar scuterele şi bicicletele, cu miile, parcate frumos printre ghivecele cu flori ce încadrează aproape fiecare trotuar din centru. De altfel, oraşul are un sistem de închiriere de biciclete numit BikeMi. Acesta deţine