Cu câteva zile înainte de sărbătoarea Paştelui, dar şi pentru că vremea este frumoasă, zeci de persoane oferă spre vânzare ploieştenilor produse de foarte proastă calitate, la preţuri de nimic.
„Mi-am cumpărat o dată o pereche de dresuri de la cineva de pe stradă, dar o singură dată am îmbrăcat-o şi s-au rupt imediat. Altă dată soţul meu a păţit-o cu o borsetă pe care a cumpărat-o de la cineva de la piaţă, care a ţinut şi aia câteva zile", povesteşte Ilioara Gheorghiu, o ploieşteancă.
Fenomenul este cunoscut de autorităţi, dar nu poate fi stopat. „Cred că ar trebui ca amenzile să fie mult mai aspre, că dacă ar da pe o amendă cât încasează pe o zi de stat pe stradă, poate că nu ar mai avea chef să vândă. Altel nu cred că se poate schimba situaţia", este de părere ploieşteanul Tudor Oncea.
Amenzi şi iar în stradă
Prezenţa comercianţilor ilegali în preajma marilor pieţe ploieştene a devenit un lucru obişnuit pentru cetăţeni.
„Înainte de Paşte, numărul vânzătorilor se măreşte, pentru că oamenii sunt dispuşi să cheltuie mai mulţi bani, în special pe haine, pentru a se înnoi", spune Raluca Brezeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectaratului Judeţean de Poliţie.
Potrivit acesteia, creşterea numărului de vânzători ambulanţi atrage după sine şi impunerea unor măsuri speciale.
„Avem în derulare mai multe acţiuni de verificare, chiar şi astăzi la ora 12.00 am avut o astfel de acţiune care vizează comerţul ilegal", explică directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova.
Totuşi, bişniţa nu poate fi eradicată în Ploieşti din cauză că amenzile pornesc de la 60 de lei, iar după ce au fost amendaţi, vânzătorii revin imediat în stradă.