Conform statisticilor oficiale, în 15 județe din România salariile angajaților de la stat și privat au crescut, în medie, cu sume cuprinse între 1 și 111 de lei. Din datele prezentate de Institutul Național de Statistică, prezentate de gandul.info, în decembrie 2009, hunedorenii au primit cu 111 lei mai mult decât în luna decembrie a anului 2008.
Pe locurile următoare în clasamentul celor mai mari creşteri salariale se află salariaţii din Harghita (+92 de lei şi Argeş (+88 de lei). Clasamentul celor mai mari reduceri este condus de Bacău, cu un minus de 181 de lei în ultima lună a anului trecut, faţă de decembrie 2008, urmat de Botoşani (- 98 de lei) şi Olt (-91 de lei).
Din păcate, explicaţia acestor creşteri salariale nu stă în cine ştie ce miracol economic, ci în reducerile de personal făcute de diferitele firme şi instituţii, în special de cele private. Cum bugetul de salarii al societăţilor a fost îngheţat, în majoritatea cazurilor, la nivelul anului 2008, creşterea (în medie) a salariilor înseamnă că: fie aceeaşi bani s-au împărţit la mai puţin oameni, fie cei care au ajuns şomeri au fost cei cu salarii mai mici, păstrându-şi locul de muncă cei cu lefuri mai mari, fie ambele situaţii la un loc.
Astfel, pe cale de consecinţă, rezultă că, cu cât aveţi salariul mai mic în această perioadă, cu atât mai mult ar trebui să vă doriţi ca salariul mediu să nu crească în statisticile oficiale. Pentru că aveţi toate şansele să vă număraţi printre cei care, statistic vorbind, veţi ajuta la o asemenea creştere.
***
Harta creșterilor și descreșterilor salariale medii, aici:
Conform statisticilor oficiale, în 15 județe din România salariile angajaților de la stat și privat au crescut, în medie, cu sume cuprinse între 1 și 111 de lei. Din datele prezentate de Institutul Național de Statistică, prezentate de gandul.info, în decembrie 2009, hune