Deşi şomajul în judeţul Tulcea a trecut de 8%, patronii mai multor baze turistice din Delta Dunării nu găsesc bucătari, barmani şi ospătari. Ei spun că au făcut oferte de angajare pentru aceste meserii la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar nu s-a arătat nimeni interesat de aceste oferte. "De câţiva ani avem probleme cu personalul care lucrează în restaurant şi în bucătărie. Am adus tineri necalificaţi de prin satele din Tulcea, din Moldova şi din Ardeal, am încercat să-i calificăm la locul de muncă, dar după ce au învăţat ceva meserie au plecat spunând că nu le convine să lucreze în condiţii de izolare, în Deltă. Pentru că nu am găsit forţă de muncă în ţară am apelat, în ultimii ani, la bucătari şi barmani din Asia. Am avut angajaţi din Vietnam care au muncit foarte bine, sunt disciplinaţi, dar au probleme serioase cu învăţarea limbii române pentru a comunica cu clienţii.
Dacă nu vom putea angaja români, vom apela, şi anul acesta, la forţă de muncă din Vietnam sau din alte ţări. Până atunci lucrăm noi, membrii familiei, pentru că sezonul abia acum se deschide", a spus patronul unui complex din Uzlina, Cornel Găină. În Deltă au mai fost angajaţi, în ultimii ani, bucătari şi barmani din India.
Patronii din turism din judeţul Tulcea apelează la forţă de muncă din străinătate, în special din Asia, pentru că localnicii pefereră să muncească peste hotare. La Liceul Economic din Tulcea, funcţionează, de aproape două decenii, clase de şcoală profesională pentru meseriile din domeniul turismului. Este vorba de bucătari, ospătari, barmani, recepţioneri de hotel. Absolvenţii acestei şcoli nu se angajează, decât în număr foarte mic, în unitătile turistice din judeţ. Ei preferă să lucreze pe navele de croazieră unde sunt plătiţi cu 800-1 000 de euro pe lună.
Muncitori străini se găsesc şi pe şantierul naval Daewoo Mangalia Heavy Indust