"Opinia publică trebuie să fie corect informată, că dacă nu reuşim să reducem cheltuielile rigide, vom avea fie majorări de accize, fie sectorul sanitar puternic subfinanţat, fie se va discuta la un moment dat de majorări de taxe şi impozite", a afirmat Anghel, citat de Newsin.
"Dacă nu reducem cheltuielile publice, majorarea TVA în 2011 ar putea fi una dintre opţiunile discutate", a avertizat el.
Anghel speră să nu fie cazul majorării accizelor, deoarece o astfel de măsură se transferă imediat în inflaţie. "Cheltuim cu aprope un sfert mai mult decât avem venituri. La 100 lei venituri susţinem cu 78 de lei pensii şi salarii. De unde fonduri pentru susţinerea infrastructurii?", a subliniat economistul.
Anghel consideră că guvernul ar trebui să se grăbească să ia acum măsurile nepopulare cerute de FMI, deoarece 2012 va fi iar an electoral.
Potrivit raportului macroeconomic trimestrial "România - Între optimism si pesimism", prezentat marţi de economistul-şef al BCR, "în cazul în care se va adopta un nou sistem de pensii care 'protejează' mai mult decât îşi 'permite' bugetul de stat, atunci românii vor trebui să fie informaţi corect şi transparent cu privire la compromisul la care va trebui să se ajungă - creşterea mai rapidă a pensiilor în sectorul public în dauna investiţiilor în zone de importanţă crucială, cum este de exemplu sistemul de sănătate, puternic subfinanţat în special în ultimii ani, sau infrastructura".
În cazul în care forma finală a legilor de reformă a sistemului bugetar lasă loc unei creşteri mai rapide a pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar în următorii ani, guvernul ar putea fi nevoit să majoreze în avans impozitele indirecte (accize, TVA) sau directe (cota unică), "cu efecte negative asupra inflaţiei şi implicit asupra puterii de cumpărare", se arată în raport.
Analiştii