Conducerea instanţei supreme a dispus declanşarea anchetei în urma unor sesizări primite de la jurnalişti care încercau să afle de ce inculpatul Cătălin Voicu a folosit o intrare secundară pentru a ajunge în sala în care marţi urma să se judece cererea de arestare a sa formulată de DNA.
"Ca urmare, s-a stabilit că, pentru accesul în incinta clădirii, inculpatul a folosit intrarea secundară aflată în curtea interioară a instituţiei, accesul fiindu-i permis de o persoană aflată în zonă, respectiv grefierul Nistor Marius", se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii, marţi, de instanţa supremă, potrivit Mediafax.
Potrivit documentului, grefierului Marius Nistor i s-a solicitat o notă explicativă, la finalul anchetei conducerea ICCJ urmând "să dispună măsuri în consecinţă", potrivit regulamentului instanţei supreme.
Şedinţa în care se judecă cererea formulată de DNA de arestare a lui Cătălin Voicu a început marţi, puţin după ora 11.00, senatorul ajungând în sala de judecată, aflată la al doilea nivel al sediului ICCJ, pe un traseu folosit de obicei pentru aducerea persoanelor arestate.
Jurnaliştii au întrebat reprezentanţii instanţei supreme cum a fost posibil ca senatorul Voicu să folosească o altă cale de acces decât cea normală, destinată justiţiabililor, motiv pentru care conducerea ICCJ a demarat o anchetă.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a depus, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de arestare preventivă a lui Cătălin Voicu, solicitarea survenind avizului Senatului de încuviinţare a măsurii preventive.
Senatorul Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
Cătălin Voicu ar fi uzat de infl