Anuntul dupa care Large Hadron Collider (LHC) va trece la realizarea primelor ciocniri proton-proton la energia totala de 7 TeV azi 30 Martie 2010, va marca startul programului de cercetari in vederea testarii si dezvoltarii Modelului Standard al particulelor elementare.
Numeroase “pareri” din ultima vreme au zeflemisit dificultatile legate de startul LHC-ului, ajungand chiar la atacuri privind “risipirea” banului public sau facand prevederi apocaliptice, prevestind esecul acestei masini unicat in lume. Evident, este vorba fie de personae frustrate, care nu au ajuns la struguri, fie de personae care nu au inteles ca LHC-ul nu este o masina livrata la cheie, ca imediat sa incepa sa functioneze, cum spune directorul general CERN Rolf Heuer. Steve Myers, director pentru acceleratori si tehnologie de la CERN a comparat pornirea LHC-ului cu incercarea de a lansarea doua ace peste Atlantic din sensuri opuse, astfel incat sa ajunga sa se intalneasca la mijlocul drumului.
LHC-ul in momentul de fata este in faza de punere in functiune (commissioning), care dureaza o perioada nu tocmai scurta. O data ce s-a reusit ciocnirea protonilor venind din sensuri opuse cu energie de 3.5 TeV fiecare, pe o traiectorie de 27 km, se poate spune ca este gata pentru a incepe lucrarile de cercetare pe tematici specifice. Asta nu inseamna ca nu pot sa apara inca o serie de surprize, unele placute altele mai putin placute. Oricum, in urmatoarea perioada de 18-24 de luni, cu o mica oprire la sfarsitul anului 2010, LHC-ul va functiona pentru studierea proceselor de interactie rezultate in urma a 10 trilioane de ciocniri proton-proton cu energie totala de 7 TeV. In aceasta perioada se au in vedere studierea particulelor produse la aceasta energie, inclusiv plasarea unor limite de masa pentru cautarea bosonului Higgs.
Modelul Standard nu poate preciza valoarea masei bosonului Hig