Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanda cheie cu inca 50 de puncte de baza, pana la 6,5%, in incercarea de a revitaliza activitatea de creditare si de a sustine relansarea economica. Radu Craciun, directorul de investitii al Euroko Pensii, a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, care este efectul acestei noi reduceri, dar si de ce depinde reluarea creditarii.
Wall-Street:Cum caracterizati decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 p.p. la 6,5%?
Radu Craciun: In mare parte era o decizie asteptata datorita faptului ca, daca ne uitam la evolutia pietei interbancare din ultimele doua saptamani, observam dobanzi practic cu mult sub dobanda cheie, asta in conditiile in care Banca Nationala nu a dat semne ca are un disconfort legat de aceste dobanzi foarte scazute.
In momentul de fata, Banca Nationala este, oarecum, intr-un proces de recuperare a diferentei fata de realitatea din piata, in conditiile in care dobanda de politica monetara era, din nou, decuplata de dobanzile din piata interbancara. Spun din nou pentru ca daca ne uitam la ultimele 6 luni vom vedea ca asa-numita dobanda de referinta, practic, nu prea mai era de referinta.
La sfarsitului anului trecut, in contextul tensiunilor politice, dobanzile erau mult mai mari decat dobanda de politica monetara, iar in ultimele 2 luni dobanzile au fost mai mici decat dobanda cheie.
Wall-Street:De ce au ajuns dobanzile mai mici pe piata interbancara? Din cauza excesului de lichiditate?
Radu Craciun: Explicatia este mai profunda decat atat. In mod evident, in ultimele 12 luni Banca Nationala a preferat in mod constant o stabilitate mai mare a cursului in dauna dobanzilor.
In mod normal, pe pietele dezvoltate bancile centrale cultiva stabilitatea dobanzilor prin dobanda de referinta, care reprezinta o ancora pentru dobanzile pe termen scurt de pe pietele inte