Ceremonia celei de-a patra editii a Galei Premiilor Gopo, desfasurate la Palatul Parlamentului, a consacrat succesul lui “Politist, adjectiv” care a luat cele mai importante premii – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu – Corneliu Porumboiu, actor rol principal – Dragos Bucur, actor rol secundar- Vlad Ivanov, imagine – Marius Panduru. A fost o ceremonie nu foarte exuberanta, cu plusuri si minusuri, cu nominalizari pe alocuri discutabile – dar cu un palmares corect in punctele sale cele mai importante.
Premierea lui “Politist, adjectiv” cu cele mai mportante premii ale breslei aduce un aer de normalitate Premiilor Gopo care in acest an s-au extins din toate punctele de vedere. Au fost gazduite de un spatiu mai mare - Sala Unirii de la Palatul Parlamentului; la ele au participat 900 de invitati care au calcat pe covorul rosu in tinute de gala; au fost transmise live atat la TVR, cat si la Radio Romania Cultural sau online (pe tvr.ro si premiilegopo.ro).
Cand a fost premiat pentru scenariu, Corneliu Porumboiu i-a multumit lui Dumitru Carabat, care este “unul dintre putinii teoreticieni din cinemaul romanesc. Mi-e teama ca cinemaul sa nu devina ca un fel de fotbal la care toata lumea sa-si dea cu parerea si, de fapt, sa nu stie nimic.” “Cinematografia romana nu are fastul asta. Putea la fel de bine sa fi fost o ceremonie mai minimalista, dat fiind ca cinematografia romana e cunoscuta pentru filme minimaliste”, spunea nominalizatul Paul Negoescu pe scarile din fata Palatului Parlamentului, cand se pregatea sa intre. Pentru Eugen Serbanescu, presedintele Centrului National al Cinematografiei (co-finantator impreuna cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National al acestei gale organizate de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc), Premiile Gopo trebuie sa stea “sub semnul armonizarii decat sub semnul distonantei”. @