104 ani de închisoare au trimit în total 11 dintre inculpaţii din dosarul "aurul dacilor". Acesta s-a judecat timp de 4 ani şi jumătate la Tribunalul Hunedoara, iar 13 persoane au fost acuzate că au găsit în siturile arheologice din Munţii Orăştiei 15 brăţări dacice din aur, pe care le-ar fi traficat apoi, în mare parte, pe piaţa neagră din străinătate.
Statul român a recuperat 12 dintre aceste obiecte, pentru care a plătit în jur de 4 milioane de euro. Anchetatorii au declarat că tezaurul descoperit de către inculpaţi este mai valoros decât "Cloşca cu puii de aur".
În sentinţă se arată că unul dintre inculpaţi, Iulian Ceia, a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi pentru "complicitate la infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional".
În schimb, în acelaşi dosar Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Adrian Marcel, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Mugur Niu, Zerkula Mihai şi Magda David au fost condamnaţi la 11 ani (primul) şi respectiv 10 ani şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile - ceilalţi, pentru "infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional".
Inculpaţii în dosarul "aurul dacilor" au primit, la peste trei luni după ce au fost condamnaţi, motivarea sentinţelor, potrivit cărora au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 7 şi 12 ani de închisoare. Practic, pedepsele pe care le-au primit inculpaţii au fost mult mai mari, dar instanţa a decis ca ele să fie contopite şi să fie executate doar cele pentru care au primit mai mulţi ani închisoare.
Urmează ca şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara să formuleze motivarea