Între 13 şi 18 aprilie, la Bucureşti se va desfăşura a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Next. Cu 26 de filme în competiţie, selectate din aproximativ 950 de înscrieri, şi alte pelicule premiate, prezentate în afara concursului, cu invitaţi de renume şi ateliere atrăgătoare, festivalul se anunţă promiţător.
Simpla menţionare a faptului că unul dintre invitaţii ediţiei de anul acesta a Festivalului Next este Jim Stark, producătorul primelor filme realizate de Jim Jarmush („Stranger than paradise", „Coffee and cigarettes", „Down by Law"), poate determina un cinefil bucureştean să-şi treacă în agendă evenimentul ce va debuta în capitală la 13 aprilie.
Stark produce filme independente de mai bine de 25 de ani, iar la Next va încerca să împărtăşească publicului câteva dintre experienţele sale, în cadrul seminarului intitulat „Producţia de film independent într-o lume comercială", pe care îl va susţine joi, 15 aprilie, în Mansarda Cărtureşti Verona, începând cu ora 12.30.
Prezenţa lui Stark este relevantă pentru înţelegerea felului în care se poziţionează festivalul în cadrul evenimentelor de acest gen, din fericire, tot mai multe în peisajul românesc. Axat pe realizările cineaştilor tineri români, dar şi străini, festivalul aduce în fiecare an o selecţie proaspătă de pelicule cu priză mare la publicul în căutare de noi descoperiri. Înfiinţat în 2007, în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul caută să acţioneze ca un motor de promovare a generaţiei tinere de cineaşti.
Imagine din filmul „Helen“, în regia lui Joe Lawlor şi Christinne Molloy, prezentat la Next în afara competiţiei
De pe scena avangardei
Atracţia principală a festivalului va fi, cel mai probabil, invitatul de onoare, muzicianul german Alexander Hacke. Cunoscut cinefililor pentru prezenţa sa în documen