Colegiul Farmaciştilor din România atenţionează autorităţile asupra faptului că situaţia în acest sector se agravează, iar farmaciile vor rămâne fără bani în luna aprilie, în condiţiile în care noua legislaţie nu a intrat în vigoare.
"Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie întrucâtaceştia se termină. Nu ştim ce surprize rezervă contractulcadru, pentru că acesta nu a fost încă aprobat. 90 de farmacii auintrat în faliment la sfârşitul lui 2009, iar 30% în ianuarie 2010erau în insolvenţă", a declarat, marţi, vicepreşedintele ColegiuluiFarmaciştilor din România, Clara Popescu.
Ea a spus că de ani de zile există o relaţie specială întremedicul de familie şi anumite farmacii, pe care autorităţile vor săo legalizeze din 2010. "Există medici de familie care trimitbolnavii la anumite farmacii. De asemenea, există medici de familiecare prescriu reţete şi merg personal cu ele la farmacii, lasfârşitul lunii. Introducerea noţiunii de farmacie defamilie în noul contract cadru pentru acordarea asistenţei medicaleîn 2010 va legaliza relaţia medicului de familie cu anumitefarmacii", a mai spus Clara Popescu.
Conducerea Colegiului Farmaciştilor din România spune că deja laBraşov Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a trimis un emailprin care atenţionează că nu se mai eliberează medicamentecompensate şi gratuite.
De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate(CNAS) i-a atenţionat pe farmacişti să-şi pună bani deoparte pentruprogramele naţionale, a declarat preşedintele ColegiuluiFarmaciştilor din România, profesorul Dumitru Lupuleasa.
El a precizat că organizaţia pe care o reprezintă a elaborat oplatformă pentru reformarea sistemului, documentcare va fi înaintat Preşedinţiei, Guvernului, MinisteruluiSănătăţii şi CNAS.
De asemenea, pacienţii prezenţi la conferinţa ColegiuluiFarmaciştilor au spus că situaţia privind aprovizionarea cumedicam