De ce următorii 100 de ani după 1900 au fost fără îndoială cei mai sângeroşi din istoria modernă? Două războaie mondiale, masacrul lui Stalin, Holocaustul lui Hitler, „Marele Pas Înainte" al preşedintelui chinez Mao şi zeci de alte tragedii umane mai puţin grandioase ce au avut loc în Europa de Est, Coreea, Vietnam, Africa, India, Pakistan, Iran sau Irak au ucis milioane de persoane şi au insuflat suferinţă dusă la extreme asupra altor sute de milioane.
Pe măsură ce îndepărtăm de sfârşitul secolului al XX-lea, privim înapoi către cel mai sângeros secol din istoria omenirii, unde violenţa extremă poate fi explicată mai degrabă prin conflictul etnic, potrivit unor analişti.
În lumea occidentală, secolul XX a început cu mari aşteptări. Primii ani au devenit cunoscuţi sub numele de "La Belle Epoque". Nici Pământul şi nici Soarele nu mai erau în centrul Universului, ci palatul Reginei Victoria (regina Regatului Unit al Marii Britanii - 1837-1901).
CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE.
Până în 1914 conceptul de război, atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii, era unul destul de pozitiv, poate mai pozitiv decât cel cunoscut în perioada de prosperitate a Imperiului Roman. (Hans Koning)
Scriitorul francez Jules Verne (d. în 1905) prezisese un secol fără războaie, însă cu 109,7 milioane de victime rezultate în urma conflictelor, secolul al XX-lea este de departe secolul cu cele mai multe şi mai sângeroase conflicte cel puţin din istoria modernă.
Fiecare dintre tiranii secolului al XX-lea, în frunte cu Adolf Hitler, au început prin a le promite oamenilor egalitate, dreptate, prosperitate, educaţie, oportunităţi de dezvoltare şi democraţie. Iar atunci când minoritatea care protesta în faţa preţului pe care era obligată să-l plătească devenea o ameninţare pentru câştigarea unor alegeri, liderul politic apela la arme pentru a se asig