...Vei fi un manager de companie multinaţională mai bun dacă vei înţelege dinamica veniturilor, oportunităţilor şi prosperităţii din ţara-gazdă în care firma pe care o reprezinţi îşi desfăşoară operaţiunile. Aşa cum ai dori să cunoşti câte ceva despre legislaţia locală, înainte de a-ţi da acordul pentru un parteneriat de afaceri, ori despre cultura locală, înainte de a aproba o campanie de publicitate, credem că tot astfel va trebui să încerci să înţelegi mai multe despre viaţa de zi cu zi a clienţilor, furnizorilor şi angajaţilor tăi înainte de a face afaceri cu ei Dacă vei şti ceva mai multe despre aceste lucruri, vei înţelege mai bine în ce situaţie se află compania ta, cu ce riscuri se confruntă şi ce ai de făcut pentru ca pe viitor să cheltuieşti mai puţin şi să câştigi mai mult.
Acesta este principalul mesaj al cărţii Convertind sărăcia în afaceri: Creşterea profiturilor şi reducerea riscurilor prin crearea de parteneriate de afaceri cu cei săraci, scrise de economistul Craig Wilson, director executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Cooperării din Australia, şi Peter Wilson, consultant pe probleme de strategie în afaceri şi dezvoltare economică. Este nu numai dezirabil, ci şi posibil ca investitorii străini să îşi definească strategii de afaceri profitabile atât pentru companiile proprii, cât şi pentru comunităţile sărace.
Nu atât lipsa de resurse locale, nu lipsa puterii de cumpărare ori a abilităţilor personale, ci lipsa de oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor şi de dezvoltare profesională a indivizilor generează şi menţin sărăcia. Este nevoie de o astfel de imagine mai cuprinzătoare asupra sărăciei, consideră Craig Wilson şi Peter Wilson, pentru a înţelege că mediul de afaceri se poate implica în reducerea acestui fenomen.
Multe dintre problemele care îi afectează pe cei săraci nu sunt determinate în mod direct de ceea ce pot ei