Criza financiara a stramtorat vizibil bugetele muncipalitatilor locale care au contractat credite obligatare in anii de avant economic, crescand riscul ca primariile sa nu isi poata plati la timp obligatiile catre investitori.
Asteptarile optimiste ale primarilor care au emis obligatiuni in 2007 sau 2008 pentru a finanta asfaltarea strazilor sau iluminatul public in localitate au fost luate pe nepregatite de criza financiara si inrautatirea situatiei economice. Scaderea incasarilor la bugetele locale, cauzata de numarul tot mai mare de firme intrate in faliment, face ca rambursarea acestor credite sa fie tot mai dificila, in special pentru municipalitatile mici.
"Pana acum nu am avut probleme in rambursarea creditelor, dar ne este din ce in ce mai greu sa ne respectam obligatiile. Nici incasarile la bugetul local nu mai sunt ca in anii trecuti, pentru ca multi dintre agentii economici au intrat in executare silita, iar populatia a saracit si nu-si mai poate achita taxele si impozitele locale. Am redus mult cheltuielile cu investitiile, cu personalul si salariile pentru a face fata", a spus Ovidiu Brailoiu, primarul orasului Eforie. Municipalitatea a emis in 2006 obligatiuni in valoare de 6 mil. lei pentru a finanta proiecte de investitii. Anul acesta, orasul Eforie are de rambursat peste 1,1 mil. lei pentru creditul obligatar.
Cum ajunge o primarie la un pas de faliment
In toamna anului trecut, Primaria Oravita a fost primul caz in care o municipalitate nu si-a platit la timp dobanda la un credit obligatar (obligatiuni), tragand un semnal de alarma pentru investitori. La mai putin de jumatate de an, Primaria orasului Aninoasa, judetul Hunedoara, a ajuns in incapacitate de plata si cu conturile de trezorerie blocate din cauza unor datorii la furnizorii de utilitati si la banca de peste 30 mil. lei.
"Am ajuns in incapacitate de plata d