„Perla Banatului”, care se bucura în urmă cu un deceniu de un grad de ocupare de peste 95 la sută, a ajuns astăzi să fie vizitată doar de o mână de turişti. Lăsate în paragină, hotelurile, monumentele istorice şi băile romane nu reuşesc să-i mai atragă nici măcar pe cei care şi-au petrecut ani la rând concediile în staţiunea de pe malurile Cernei.
Foşti administratori de hoteluri sau actuali edili, cu toţii spun că vinovat pentru dezastrul de la Băile Herculane este omul de afaceri Iosif Armaş, cel care a preluat de la stat, în 2001, aproape întreaga staţiune.
„A râşcâit ceva pe acolo şi susţine că a investit miliarde. A pus mâna pe toată staţiunea şi, spre exemplu, vara trecută nu au funcţionat hotelurile Diana, Afrodita şi Minerva. Trei complexe care înseamnă 1.200 de locuri. Aveam 5.000 de turişti în fiecare zi, acum vin undeva la 500 de oameni, şi asta doar vara”, susţine Ilie Cristescu.
Lacăt pe hotelurile lui Armaş
„Din hotelurile aflate în proprietatea Hercules nu mai este deschis niciunul, nici măcar nu mai au certificate de clasificare. Cele care mai deţin astfel de certificate sunt Roman şi Hercules. Certificatele expiră în luna august a acestui an. Nu mai au nici măcar o stea. Asta e destul de grav şi, cel puţin în următorii doi ani, vom mai simţi efectele dezastrului. În momentul privatizării, ei aveau în jur de 800 de angajaţi. Astăzi, angajaţi permanenţi nu mai există la SC Hercules”, explică Nicuşor Vasilescu, primarul din Herculane. Iosif Armaş susţine însă contrariul. „Deschidem trei hoteluri, Roman, Hercules, Minerva, la care se lucrează acum. Primarul a făcut reclamaţie pentru cel mai mare contribuabil al lui, ca să nu ia turişti”, a spus Armaş.
Turismul, esenţial la Herculane
„Aici e monoindustrie. Dacă tursim nu e, nimic nu e”, susţine Ilie Cristescu (foto), fost administrator la SC Hercules SA, înainte ca