Marele Accelerator de Particule a realizat ieri primele coliziuni de protoni, în căutarea bosonului Higgs, aflat la originea Universului. „În acest moment se scrie fizica, e începutul unei noi ere“, a declarat Paola Catapano, unul dintre experţii care lucrează la proiect.
După o încercare eşuată în 2008, accelerarea fluxurilor de protoni, a fost reluată în noiembrie 2009, iar primele ciocniri între acestea au fost realizate ieri la o viteză-record de 7 TeV (teraelectron-volţi), aproape de cea a luminii. Este cel mai mare nivel de energie realizat până acum de accelerator, potrivit cercetătorilor de la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN).
Practic, experimentul a început să funcţioneze. Christine Sutton, purtătoarea de cuvânt a echipei de experţi, a făcut o paralelă între acest experiment şi Cristofor Columb, care naviga către o Lume Nouă în 1492, ştiind ce caută, dar neştiind ce ar putea găsi. „Intrăm într-o nouă zonă de energie. E un nou teritoriu al fizicii cuantice", a spus ea.
Răspunsuri fundamentale
Experimentul poate ajuta omenirea să răspundă la întrebări importante cum ar fi de ce teoria relativităţii a lui Albert Einstein - care descrie lumea la o scară mare - nu se potriveşte cu mecanica cuantică, care se ocupă de materia mult prea mică pentru a fi vizibilă.
Acceleratorul ar putea revoluţiona ştiinţa chiar în acest an, dovedind că fiecare particulă are un „superpartener" identic într-o dimensiune cuantică (potrivit unor teorii fizice există dimensiuni ascunse în Univers).
Particula lui Dumnezeu
Cercetătorii vor să realizeze aceste coliziuni continuu, timp de până la doi ani. Scopul este de a reproduce condiţiile care existau imediat după Big Bang, explozia care a creat Universul. Cercetătorii cred că atunci au fost produse particule precum bosonul Higgs, aflat la originea noţiun