Relaţia dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan, nu e prea armonioasă. În pofida acestui fapt evident, Erdoğan a calificat discuţiile cu Merkel drept "succes incredibil". Asta cu toate că Merkel s-a pronunţat din nou împotriva admiterii Turciei în Uniunea Europeană, oferind acestei ţări doar statul unui „parteneriat privilegiat”.
Relaţia dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan, nu e prea armonioasă. În pofida acestui fapt evident, Erdoğan a calificat discuţiile cu Merkel drept "succes incredibil".
Asta cu toate că Merkel s-a pronunţat din nou împotriva admiterii Turciei în Uniunea Europeană, oferind acestei ţări doar statul unui „parteneriat privilegiat”.
Cu alte cuvinte, nimic nou, deoarece Turcia oricum se bucură deja de acest statut, iar autorităţile de la Ankara aspiră la o integrare a ţării în Uniunea Europeană.
Ca reacţie la declaraţiile cancelarei, deputatul european, liberalul Alexander Lambsdorff a propus ca UE să introducă pentru anumite ţări calitatea de state aparţinînd Uniunii cu un statut intermediar.
Astfel Turcia sau Ucraina, de pildă, nu vor deveni încă ţări membre ale Uniunii, cu drepturi depline, dar vor dobîndi un statut superior faţă de aşa numitul „parteneriat privilegiat”.
Aşa cum Turcia trebuie să-şi continue procesul de reforme, a arătat Lambsdorff într-un interviu acordat postului de radio „Deutschlandfunk”, aşa şi Uniunea Europeană trebuie să dezvolte o nouă viziune. Totodată, el a spus că, în prezent, nu există aşa ceva ca un automatism de primire în UE.
În preajma vizitei lui Merkel în Turcia, care a continuat marţi, a reizbucnit şi controversa turco-germană privind înfiinţarea în Germania a unor şcoli cu predare în limba turcă.
Aici trăiesc aproximativ 3 milioane de etnici turci. Mulţi dintre aceştia s-au stabili