Safta: Chiar dacă rămâne sub media europeană, şomajul din România este îngrijorător prin rata de creştere
''Pârghiile care pot fi folosite rămân stimularea finanţării sectorului privat, atragerea investiţiilor străine şi un curs leu-euro care să susţină exporturile''
Chiar dacă rămâne sub media europeană, şomajul din România este îngrijorător prin rata de creştere lunară. Astfel, dacă în UE şi SUA şomajul a rămas constant în ultimele luni, în România numărul şomerilor a crescut de la o lună la alta.
"Şomajul a continuat să crească în România în mod constant şi ceea ce îngrijorează mai mult decât nivelul la care a ajuns acesta este trendul care se înregistrează: rata de creştere lunară s-a menţinut aproximativ constantă din ianuarie 2009 şi până în prezent. Şomajul rămâne în general ''în urma'' creşterii economice, acest fenomen fiind înregistrat deja în multe ţări. Diferenţa dintre acestea şi România o constituie însă existenţa mai multor industrii dezvoltate, capabile să absoarbă forţa de muncă odată ce relansarea economică a început, ceea ce nu este cazul în România. Cu un şomaj fără perspective de stagnare în viitorul apropiat şi lipsa siguranţei locurilor de muncă, nici creditarea şi nici consumul nu au cum să se relanseze, oricât ar încerca Banca Naţională să le stimuleze, inclusiv prin reducerea dobânzii de politică monetară", a declarat, într-un comunicat, Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Potrivit acestuia, ''pârghiile'' economice principale care pot fi folosite în aceste condiţii rămân stimularea finanţării sectorului privat, atragerea investiţiilor străine şi un curs leu - euro care să susţină exporturile.
Safta: Atenţia trebuie îndreptată asupra creşterii veniturilor
Dintre pârghiile aflate "la îndemâna" României pentru a opri scăderea economică şi creşterea şomajului, S