Era maistru în Uzina de Utilaj Greu „Progresul" Brăila, actualul Promex, când, potrivit obiceiului timpului, a primt ordin să se reprofileze. De 25 de ani lucrează la Protecţia Civilă.
Aşa s-a schimbat cariera profesională a lui Doru Victor Traian. Iniţial, a fost numit în 1985 ca şef al brigăzii de apărare civilă din întreprindere dar în scurt timp a fost solicitat să ocupe postul similar la Primăria Brăila.
„În acea perioadă, când la Apărarea Civilă se vorbea de fapt de atacuri aeriene cu arme nucleare, chimice sau bacteriologice asupra oraşului. Erau prevăzute scheme de evacuare a populaţiei civile în funcţie de puterea loviturii, de locul de impact. Erau luate în calcul multe variabile dar pentru fiecare exista o modaliate de rezolvare", îşi aminteşte Doru Victor Traian.
După 1989, Apărarea Civilă a intrat într-o altă eră. În primii ani de după revoluţie, regulamentele şi procedurile s-au schimbat cu repeziciune, avându-se în vedere faptul că urma integrarea în structurile Nord Atlantice şi ale Uniunii Europene.
Oameni anti-cutremur
„A trebuit să ne adaptăm. Acum suntem solicitaţi alături de formaţiunile militare specializate în toate situaţiile care impun protecţia cetăţeanului. Am fost activi la toate cutremurele care au avut loc din 1989 până acum, am făcut evaluări ale efectelor acestora. Nu am lipsit la nicio inundaţie de pe raza municipiului", ne-a spus specialistul în Apărare Civilă.
În momentul de faţă, România este deja în raza de acţiune a rachetelor balistice cu rază medie de acţiune care pot fi lansate de forţe ostile din continentul asiatic. Ca atare, de o bună perioadă de timp, planurile s-au construit în sensul refacerii posibilităţilor de apărare a cetăţenilor.
Ţine adăposturile „în viaţă"
„Adăposturile Apărării Civile sunt în cea mai mare parte în bune condiţii de funcţionare. Au rezervele de apă pot