Cancelarul german, Angela Merkel îşi încheie marţi, 30 martie, o vizită în Turcia. Pe agenda ei figurează, printre altele, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii germane de la Istanbul şi participarea la o reuniune economică la vârf turco-germană. Pe fondul acestei vizite a izbucnit însă o nouă polemică, legată de integrarea turcilor din Germania.
Cancelarul german, Angela Merkel îşi încheie marţi, 30 martie, o vizită în Turcia. Pe agenda ei figurează, printre altele, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii germane de la Istanbul şi participarea la o reuniune economică la vârf turco-germană.
Pe fondul acestei vizite a izbucnit însă o nouă polemică, legată de integrarea turcilor din Germania. Problema este veche şi extrem de sensibilă. Germania a primit după al doilea Război Mondial mulţi muncitori imigranţi turci. Astăzi trăiesc în Germania în jur de două milioane cinci sute de mii de imigranţi turci. Şapte sute de mii dintre ei sunt consideraţi germani de origine turcă, dar ceilalţi posedă încă un paşaport turc.
În total, cam şase milioane 750 de mii de imigranţi trăiesc în Germania, comunitatea turcă fiind cea mai numeroasă. În materie de integrare, însă, există numeroase probleme. Unii lideri germani se declară scandalizaţi când descoperă că unii imigranţi turci care se află în Germania de 20 sau de 30 de ani nu ştiu să vorbească nemţeşte. Ei trăiesc de fapt într-un fel de societate paralelă, ceea ce din nou provoacă serioase critici.
De notat însă că liderii actuali de la Ankara consideră că este normal ca Turcii din Germania să nu accepte "asimilarea". Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat chiar că ar trebui create licee în limba turcă în Germania. Pentru că - mai adaugă el - în Turcia există licee în limba germană.
În contextul vizitei sale în Turcia, Angela Merkel a ţinut să afirme însă că nu este de acord cu aceast