Un grup de zece persoane, români şi sârbi acuzaţi de trafic de comori dacice, a fost chemat astăzi pentru a răspunde în faţa instanţei Judecătoriei Deva, într-un dosar finalizat în urma unei anchete maraton a procurorilor de la Parchetul Alba-Iulia.
CITEŞTE ŞI:
Procurorii au cerut pedepse maxime şi daune de 6,6 milioane de euro în dosarul "comorilor dacice"
Ilic Ljubisa, considerat capul grupării traficanţilor de comori dacice sustrase din siturile arheologice protejate ale Munţilor Orăştiei, nu s-a prezentat la termenul de astăzi programat la Judecătoria Deva. De altfel, cetăţeanul sârb pe numele căruia în 2008 a fost emisă o propunere de arestare preventivă, respinsă de magistraţii Judecătoriei Deva, nu a venit la niciunul din termenele procesului început în toamna anului trecut la instanţa din reşedinţa de judeţ. În acest dosar, prejudiciul reclamat de statul român în urma furtului şi a traficării unor tezaure de comori dacice, depăşeşte 6,6 milioane de euro.
Procesul la care au fost prezenţi doar cinci dintre acuzaţi a fost amânat pentru data de 25 mai 2010.
Brăţări recuperate
În rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, se arată că lotul căutătorilor de comori, care avea legături cu mafia sârbă, a acţionat în perioada 1998 – 2007. Gruparea este acuzată că a traficat pe piaţa neagră tezaure arheologice din mii de monezi de aur şi argint, precum şi bijuterii inestimabile şi alte artefacte descoperite cu ajutorul detectoarelor de aur, în zona cetăţilor regilor daci.
Şefii grupării au fost un sârb, Ilic Ljubisa, suspectat că era puntea de legătură a românilor cu mafia sârbă, şi un român, Camil Horia Radu, patron al unor magazine de antichităţi, care ar fi traficat şi două dintre brăţările dacice, numite „mica new-yorkeză” şi „mica pariziană”, în străinătate. Între timp, cele două obiect