Analistii de pe piata considera ca actiunile transportatorului de energie Transelectrica (TEL) au potential de crestere ca urmare a multiplilor mici la care se tranzactioneaza fata de alte companii din acelasi sector de activitatea, cat si datorita investitiilor mari la care compania s-a angajat, care au un impact pozitiv asupra profitului operational al firmei.
Investitorii par sa fie de acord, avand in vedere faptul ca actiunile au crescut de la inceputul anului cu 50%, peste avansul de 28% al indicelui BET.
"Chiar la profitabilitatea aceasta redusa din 2009, Transelectrica este tranzactionata la niste discounturi substantiale fata de alte companii similare din tarile vecine. Cel mai relevant indicator pentru companiile din sectorul utilitatii este EV/RAB (valoarea companiei raportata la valoarea activelor reglementate - n.r.) care in mod normal pe pietele internationale ia valori de peste 1, in timp ce actiunile Transelectrica se tranzactioneaza la un multiplu de circa 0,7", spune Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare pe piata de capital din cadrul BCR.
Cu toate acestea, rezultatele din ultimii ani raportate de Transelectrica au dezamagit investitorii, profitul firmei coborand de la an la an, de la un nivel de 277,2 mil. lei (78 mil. euro) inregistrat in 2006 pana la 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro) anul trecut, ceea ce a determinat si reducerea semnificativa a dividendelor acordate actionarilor.
In 2010, conducerea Transelectrica estimeaza ca profitul companiei se va diminua pentru al patrulea an consecutiv, la nivelul de 4,4 mil. lei (1,05 mil. euro), desi anticipeaza ca veniturile vor creste cu 8%, la 2,7 mld. lei (645,7 mil. euro).
Rezultatele slabe din ultimii doi ani au fost cauzate si de reevaluarea in crestere a imprumuturilor contractate in euro, ca urmare a deprecierii leului la final de an, care au facut ca pi