Televiziunea digitala terestra nu va disparea nicidecum prea curand, tinand cont de cele peste cinci miliarde televizoare la nivel mondial si cererea pentru noi programe, continut HD si noi servicii precum Video on Demand (VoD), insa viitorul apartine mobilitatii si internetului de banda larga, a declarat marti, in Bucuresti, Pham Nhu Hai, sef in cadrul Uniunii Internationale de Telecomunicatii (ITU). Potrivit acestuia, numarul utilizatorilor de telefonie mobila la nivel mondial va depasi cinci miliarde de utilizatori pana la sfarsitul lui 2010.
"Pana la sfarsitul anului 2010, numarul de utilizatori de telefonie mobila la nivel mondial va depasi pragul de cinci miliarde, dupa ce in 2002 s-a atins pragul de un miliard de utilizatori, iar in 2008 s-a atins pragul de patru miliarde de utilizatori", a spus marti Pham Nhu Hai, seful directiei pentru servicii audiovizuale in cadrul ITU, la un forum regional organizat in Bucuresti pe tema dividendului digital, de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).
Tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala, a carei implementare este ceruta de Comisia Europeana in toate tarile membre UE pana la 1 ianuarie 2012, va elibera o cantitate semnificativa de spectru de frecvente, creand un asa numit "dividend digital".
Patru cincimi din spectrul de frecvente radio folosit in prezent de serviciile de televiziune analogica din UE vor fi eliberate prin trecerea la televiziunea digitala, iar Comisia Europeana a facut la sfarsitul anului trecut o propunere ca o parte din acesta, respectiv sub-banda de 792-862 MHz, sa fie folosit in toate tarile in special pentru internet broadband wireless.
Studiile Comisiei Europene arata ca armonizarea conditiilor tehnice de folosire a acestei benzi ar avea un impact economic favorabil la nivelul UE de pana la 44 miliarde euro pana in 2015. Telev